Istedgade overgiver sig aldrig!: Civil religion i skyggen af efterkrigstidens nationalisme

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

”General Børge” alias Ernst Johan Steffen (1908-1998) var chef for modstandsbevægelsens afsnit 8 v og ydede en massiv indsats i kampen mod besættelsesmagten. Han er kendt som manden, der organiserede kampen om Istedgade og skabte slagordet ”Istedgade overgiver sig aldrig”. Det skete under Folkestrejken sommeren 1944. Istedgade og Vesterbro var et af de steder, hvor Folkestrejken satte sine tydeligste spor. Tyske soldater opstillede som svar på folkestrejkerne en kanon pa° Enghave Plads sa° de kunne skyde ned gennem Istedgade og patruljeringen på Vesterbro var massiv. Pa° Vesterbro blev der f.eks. den 26. juni 1944, i følge politiets rapporter, dræbt ni personer og sa°ret tyve. Den 1. juli dræbtes fire pa° gaden og ti blev sa°rede. Ifølge politiets rapporter var følgen af Folkestrejken, at 21 blev dræbt og 90 sa°rede alene pa° Vesterbro.
Det satte spor i befolkningen og allerede den 4. maj 1945 begyndte Vesterbroborgerne at mindes ofrene ved de steder, hvor der var faldet folk med blomster og lys. I årene efter voksede mindehøjtidelighederne til et fakkeloptog, som standsede ved de faldne heltes steder for at mindes dem med fakler og grankors. Fakkeloptoget, som stadig finder sted 4. maj, blev allerede fra 1950’erne en venstreorienterede politisk manifestation, som oftest markerede en opposition til den til enhver tid siddende regering. Slagordet ’Istedgade overgiver sig aldrig’ markerede en kobling mellem modstandskampen for et frit og fredeligt Danmark med en politisk kamp for det ideologiske projekts forjættelse om et lige og frit Danmark.
Koblingen mellem modstandskampen for et frit og fredelig Danmark, mindehøjtidelighederne over de faldne helte (grankors, fakler etc.) og en ideologisk forjættelse, gør det relevant at se på denne begivenhed som en lokal civil religiøs manifestation.
Periode29 sep. 2011
BegivenhedstitelCivil Religion i Danmark
BegivenhedstypeKonference
ArrangørInstitut for Tværkulturelle og Regionale Studier, KU
PlaceringKøbenhavn, Danmark

Emneord

  • Civilreligion, religionssociologi
  • Danmark
  • Istedgade