Avisinterview: Kunstige kommunenavne skylles helt ud af sproget

  • Peder Gammeltoft

Beskrivelse

Kunstige kommunenavne skylles helt ud af sproget

Udrensning: Hvis det går som det plejer med sprogets udvikling, så vil næsten ingen i fremtiden ane, hvad Blaabjerg, Helle eller Blåvandshuk kommuner var for noget. Fra nytår forsvinder navnene officielt.

I knap 40 år er de kunstige kommunale stednavne Helle, Blåvandshuk, og Blaabjerg blevet anvendt i det daglige sprog her på egnen. Men ikke kun kommunerne forsvinder.

Når nytårsklokken lyder, så bliver de tre stednavne populært sagt skyllet ud. Det hedder på officielt sprog, at navnene deautoriseres.

Det vil sige, at for eksempel navnet "Helle Kommune" ikke vil være at finde i databasen over danske stednavne mere. Navnene Helle, Blåvandshuk og Blaabjerg kommuner deler skæbne med en række andre konstruktioner af stednavne, som ofres i kommunesammenlægningens navn.

Lektor, ph.d. Peder Gammeltoft , Københavns Universitet, er medlem af Kulturministeriets Stednavneudvalg, og han stammer i øvrigt oprindelig fra Henne. Han vurderer, at de tre kunstige kommunenavne Blaabjerg, Blåvandshuk og Helle kun får en kort levetid i sproget efter kommunesammenlægningen.

- Om et par år vil folk fra de gamle kommuner nok sige, at de er fra Varde. Ingen vil bruge de gamle kommunenavne, siger Peder Gammeltoft .

To herreder

Den nye Varde Kommune består oprindelig af to meget gamle administrative områder, nemlig Vester Horne Herred og Øster Horne Herred. Stednavne som i dag praktisk talt kun vækker genklang hos lokalhistorikere. Alligevel er herrederne stadig autoriserede stednavne i modsætning til de tre langt mere moderne kommunenavne, som nu skylles væk i en syndflod af stednavne-udrensning.

- Herredsnavnene eksisterede i 400-700 år, og derfor har langt flere pengeinstitutter, foreninger og andre aktiviteter taget navn efter herrederne. Der er derimod ikke opstået ret mange navne i den relativt korte tid, kommunenavnene har eksisteret, siger Peder Gammeltoft .

Der er dog opstået navne som Helle Hallerne og Blåvandshuk Idrætscenter.

Navnene overlever

Stednavnene Blaabjerg, Helle og Blåvands Huk vil overleve. Hver især er de jo lokaliteter i de gamle kommuner. Men de vil miste deres værdi som fællesbetegnelse for et større område, hvis det går, som det plejer med den slags navne.

- De kunstige kommunenavne skyldes jo, at man ikke kunne blive enige om at vedtage bynavne ved den seneste sammenlægning. For eksempel måtte det ikke hedde Nørre Nebel Kommune. Det ville dem i Outrup, Kvong og Lunde ikke være med til. Derfor blev kommunen opkaldt efter et udsigtspunkt, siger Peder Gammeltoft , der med sin alder på 35 år er født i Blaabjerg Kommune. Var han et par år ældre, ville han være født i Henne Sognekommune, et stednavn som også har lidt den skæbne at få stemplet "deautoriseret".

Fakta

Lokal stednavneforsker

Peder Gammeltoft er fra Henne. Han har læst engelsk på Aarhus Universitet, og han har senere fået ansættelse på Københavns Universitet. Han tog sin ph.d. grad i et projekt, som netop omfatter stednavneforskning, nemlig vikingetidens stednavne i Skotland. Stavemåder Han sidder nu i stednavneudvalget, som blandt andre forsøger sig i den vanskelige disciplin at normalisere stavemåder i henhold til gældende dansk retskrivning. Skriver man Neksø eller Nexø? Eller Oksbøl eller Oxbøl? Og kan man kalde én by Starup-Tofterup?



Om et par år vil folk fra de gamle kommuner nok sige, at de er fra Varde. Ingen vil bruge de gamle kommunenavne.



Peder Gammeltoft



De kunstige kommunenavne skyldes jo, at man ikke kunne blive enig om at vedtage bynavne ved den seneste sammenlægning. For eksempel måtte det ikke hedde Nørre Nebel Kommune. Det ville dem i Outrup, Kvong og Lunde ikke være med til.



Peder Gammeltoft

 

Periode24 dec. 2006

Mediebidrag

1

Mediebidrag

  • TitelAvisinterview: Kunstige kommunenavne skylles helt ud af sproget
    Mediets navn/udløbJydskeVestkysten, Varde
    MedietypeTryk
    Dato24/12/2006
    PersonerPeder Gammeltoft