Beskrivelse

https://tidende.dk/debat/fremtidens-turisme/152764
af Bent Egberg Mikkelsen, Josefine Östrup Backe og Michael Johansson

Der er ingen tvivl om at turisme ligesom al andet menneskeskabt aktivitet tager på planetens ressourcer. Det gælder både når vi rejser, men også når vi spiser, overnatter og deltager i oplevelser på destinationen. Derfor er der også rigtig stor interesse omkring den fremtidige bæredygtige udvikling af turismen på mange af verdens destinationer.
Og nu skal der zoomes særligt ind på Bornholm. Den er nemlig en af 5 såkaldte pilotprojekter, der skal undersøges nærmere i det store EU-projekt VERNE, som kommer til at køre over de næste 3 år. Projektet har samlet 15 partnere fra 10 lande, der sammen med lokale aktører i de enkelte pilotprojekter, skal udvikle bæredygtige og cirkulære modeller for fremtidens turisme. Og på Bornholm bliver der naturligt nok stillet et særligt skarpt fokus på den gastronomiske turisme, men også på det faktum at Bornholm er godt i gang med at integrere hensyn til naturoplevelser, bæredygtigheds turisme, naturturisme og cirkulær turisme.
Det er forskere fra Lunds Universitet, der er en af to nordiske repræsentanter i projektet Lunds Universitet har sammen med Københavns Universitet i mange år arbejdet tæt sammen med lokale fødevareaktører på Bornholm og afholdt den årlige forskerskole Food, Place & Innovation på Madkulturhuset i Melsted. Derfor har de også allerede et indgående kendskab til lokale aktører, strategiudvikling, lokale ressourcer og styrkepositioner.
Med projektet ønsker partnerne at være mere proaktive og være med til at bidrage til at undgå de negative virkninger på lokalmiljøerne, den kulturelle identitet og lokalsamfundene som turisme kan føre med sig. De vil se nærmere på hvordan negative effekter af turismerelateret energiforbrug, affaldsproduktion og pres på lokale tjenester og lokalsamfund kan minimeres. Forskerne ønsker at stille skarpt på de positive effekter af cirkulære løsninger for turismen, når det kommer til at fremme bæredygtighed. Med andre ord, hvordan kan fremtidens rejsende og turister der er i stigende grad har fokus på bæredygtighed, være med til at fremme innovation og nye cirkulære løsninger for bæredygtig turisme. Forskerne ønsker også at stille skarpt på hvordan hensyn til bæredygtige turismestrategier kan gå hånd i hånd med hensyn til lokalbefolkningernes interesser og ønsker. En vigtig ting der fremhæves i projektet, er hvordan digitale løsninger kan være med til at fremme en bæredygtig turismeudvikling. Derfor vil forskerne også kigge med stor interesse på den kommende bornholmske hjemmeside for lokale producenter.
Forskerne bag projektet vil allerede på Folkemødet i juni stille skarpt på udfordringen og senere i september i forbindelse med den store Nordiske turismekonference i Rønne vil der blive afholdt en workshop med lokale aktører. Hele ideen er nemlig at skabe et mere aktivt samarbejde mellem forskere og praktikere når det gælder strategiudviklingen.
Bent Egberg Mikkelsen er professor på Københavns og Lunds Universitet, Josefine Østrup Backe er universitetslektor og Michael Johansson er forsker. Begge er ansat på Lunds Universitet.
Du kan følge med i projektet på flere af de digitale kanaler Linked In, Instagram: @verneprojecteu og Bluesky: @verneproject.bsky.social

Emne

Editorial published in newspaper Bornholms Tidende

Periode18 feb. 2025

Mediebidrag

1

Mediebidrag

  • TitelThere is no doubt that tourism, like all other man-made activity, takes a toll on the planet's resources. This applies both when we travel, but also when we eat, stay overnight and participate in experiences at the destination. Therefore, there is also a lot of interest in the future sustainable development of tourism in many of the world's destinations. And now it is time to zoom in on Bornholm in particular. It is one of 5 so-called pilot projects that will be investigated in more detail in the large EU project VERNE, which will run over the next 3 years. The project has brought together 15 partners from 10 countries who, together with local actors in the individual pilot projects, will develop sustainable and circular models for the tourism of the future. And on Bornholm, there is naturally a particularly sharp focus on gastronomic tourism, but also on the fact that Bornholm is well on its way to integrating considerations for nature experiences, sustainability tourism, nature tourism and circular tourism.
    Land/OmrådeDanmark
    Dato18/02/2025
    PersonerBent Egberg Mikkelsen

Emneord

  • gastroturisme
  • bæredygtighed