Billede af Claus Desler Madsen
  • Kilde: Scopus
20092024

Publikationer pr. år

Personlig profil

Kort præsentation

Claus Desler fik sin ph.d. i 2009 med fokus på bioenergetik og nukleotidmetabolisme. Han fortsatte sin karriere som Post Doc ved Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, hvor han blev adjunkt i 2012 og lektor i 2018. I løbet af denne tid foretog Claus molekylær aldringsforskning under en bevilling fra Nordea Fonden. Siden 2024 har Claus Desler ledet sin gruppe på Institut for Biomedicin på Københavns Universitet med støtte fra EU Horizon 2020. Endvidere leder Claus et EU-forskningsnetværk bestående af 10 europæiske partnere med fokus på COVID-19s langsigtede virkninger på nyre-, hjerte- og lungesundhed.

 

Anvendt aldersforskning:

Aldring er ikke en sygdom; alder er dog den væsentligste risikofaktor for de mest udbredte sygdomme i vores samfund. Forståelse af de mekanismer der er involveret i aldring, fremmer forståelsen af disse sygdomme, og hjælper med at identificere pålidelige biomarkører og terapeutiske mål. Vi bruger cellemodeller til at identificere og kvantificere senescensmarkører, til at måle centrale metaboliske faktorer og til at vurdere mitokondriel funktion og nukleotidmetabolisme for at få en dyb og grundig forståelse af molekylær aldring.

Primære forskningsområder

Hvordan reguleres immunceller af mitokondriel bioenergetik og nukleotidmetabolisme?

Hvilke mekanismer er ansvarlige for for tidlig aldring?

Hvad er de faktorer, der regulerer senescens?

Hvad er samspillet mellem immunsystemet og senescente celler?

Kan aldersrelaterede sygdomme forebygges ved at forbedre immunsystemets funktion?

Aktuel forskning

Det jeg arbejder mig imod er derfor er en bedre forståelse af mitochondrierne. Hvordan de kan resultere i disse sygdomme, og vigtigst hvordan vi kan udnytte vores viden om mitochondrier til at behandle eller forhindre mitochondrielt relaterede sygdomme og accelereret aldring.

Emneord

  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Mitochondria
  • Nucleotide metabolism
  • Genomic stability
  • Ageing related disease
  • Immunmetabolisme

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller