Publikationer pr. år
Publikationer pr. år
Associate Professor
Øster Farimagsgade 5 opg. B
1353 København K
Publikationer pr. år
Min forskning er lokaliseret i grænsefladerne mellem filosofi, kunst og medicin for at undersøge humanistiske, eksistentielle og etiske aspekter i sygdom, behandling og sundhed. I denne forskning har jeg fokus på medicinsk etik, især klinisk etik (etiske udfordringer i klinikken) og humanistisk sundhedsforskning, især udvikling af en narrativ, filosofisk og æstetisk tilgang til sundhedspraksis. Jeg arbejder etnografisk med participatoriske kunst- og filosofiprojekter inden for især pædiatri, bevægelseshandicap, kronisk sygdom og personlig medicin. Et særligt opmærksomhedspunkt er metodeudvikling, der kan understøtte og opbygge kreative, kritiske og dialogiske miljøer inden for sundhedssektoren (for sundhedsprofessionelle og patienter).
Teoretisk trækker jeg især på eksistentiel fænomenologi og hermeneutik, eksistens- og dialogfilosofi, moral- og værditeorier, antikkens filosofi og stoicismen. Da jeg er optaget af at argumentere både teoretisk og empirisk, deltager jeg i forskningsinterventioner, der studerer den gavnlige påvirkning af filosofi og kunst på velvære og selvomsorg efter sygdom og/eller traumer. Målet er at udvikle måder, hvor forskning og praksis gensidigt befrugter hinanden og at støtte en helhedsorienteriet patientforståelse.
Begreber af særlig interesse:
Døden, dødelighed, selvet, væren, tid, håb, sårbarhed, kreativitet, intersubjektivitet, resonans, håb, den gode død, det gode liv, livskunst og dialog.
2028-2023 – WP i MORPHEUS
MORPHEUS er et europæisk Horizon-forskningsprojekt, der inkluderer Frankrig (PI), Spanien og Danmark. Projektets formål er at prædiktere risiko for uprovokeret venøse blodpropper hos specifikke patientgrupper og udvikle et redskab til ’fælles beslutningstagen,’ der skal sikre patienters inddragelse i beslutninger om behandling og forebyggelse. Mit etnografiske arbejde består i observationer af kliniske interaktioner og afholdelse af interview med klinikere og patienter som udgangspunkt for udvikling af en model for ’fælles beslutningstagen.’ Det kvalitative element, som jeg er ansvarlig for, har til formål at 1) indsamle, beskrive og analysere patienters oplevelser og opfattelser af uprovokeret blodpropper og behandling; og 2) identificere patienters og klinikeres forventninger og bekymringer i forbindelse med afprøvning af projektets udviklede beslutningsstøtteredskab. Feltarbejdet vil blive afholdt på Aabenaa hospital, som er MORPHEUS’ danske samarbejdspartner.
2026-2024 – PI for DET: Det Eksistentielle Teater: Det gode liv for unge voksne med cerebral parese og multipel sklerose gennem drama, musik og dialog.
DET: Det Eksistentielle Teater tager afsæt i personlige fortællinger og kombinerer scenekunstens improvisation, musikkens lydbilleder og den eksistentielle dialogs fordybelse. Der planlægges 9 workshops for en gruppe med CP og 9 for en gruppe med MS. Ved at inkorporere de unge voksnes store spørgsmål til et liv med livslang funktionsnedsættelse går projektet i dialog med centrale temaer, som det sociale system og sundhedsvæsenet sjældent eller aldrig har for øje. Projektet samarbejder med patientforeningerne CP Danmark og Scleroseforeningen. Empirisk materiale opnås gennem deltagende observation i projektets aktiviteter og i projektets brugerråd samt 16 dybdegående semistrukturerede interviews efter afsluttet intervention. Opfølgende interviews vil finde sted seks måneder efter afslutningen for at vurdere deltagelsens betydning for hverdagslivet. Professionelle kunstnere og en filosofisk facilitator er tilknyttet projektet. En filmmand laver en dokumentar af deltagernes proces.
2024-2017: Forsknings- og Etisk Lab koordinator i forskningsprojektet ’Personlig medicin i den danske velfærdsstat’ (MeInWe), hvor 12 interdisciplinære forskere studerer de etiske, organisatoriske og juridiske spørgsmål i implementeringen af personlig medicin i Danmark. Mit forskningsfokus: Undersøgelse af etiske temaer og udvikling af struktur for etisk dialog (i.e. de etiske laboratorier) med repræsentanter fra sundheds- og samfundsvidenskab, klinisk praksis og forskning, offentlige og private organisationer i sundhedssektoren. I de etiske laboratorier udforsker MeInWe’s forskere og samarbejdspartnere konceptuelle, empiriske og normative spørgsmål i deres arbejde med personlig medicin. Deltagerne oplever større moralsk bevidstgørelse og et mindre fagligt tunnelsyn gennem det etiske laboratoriums to øvelser, hvor man først reflekterer selv og senere hen reflekterer sammen med en dialogpartner om et tema. Finasieret af en Semper Arden bevilling fra Carlsbergfondet til professor Mette Nordahl Svendsen (PI). Se link til MeInWe: https://meinwe.ku.dk.
2024-2023: Bidragyder til WP i forskningsprojekt REDESIGN, et europæisk ERA PerMed projekt, som er samfinansieret af Europa Kommissionen: Jeg er ansvarlig for at organisere og gennemføre Etiske Laboratorier. De Etiske Laboratorier samler praktiserende læger og repræsentanter fra patientorganisationer for i fællesskab at undersøge de moralske spørgsmål, der opstår i integrationen af patient-afledte organoider (PDO'er) i præcisionsonkologi.
Læs om tidligere projekter under CV
Uddannelse
Filosofi (PhD), Københavns Universitet
Yderligere akademiske grader i Teatervidenskab og Religionsvidenskab, Københavns Universitet. Videreuddannelse i Filosofisk Praksis fra Oslo Universitet og Norsk Selskab for Filosofisk Praksis. Certificeret Sokratisk Dialog Facilitator, Norsk Selskab for Filosofisk Praksis.
Inden Jeanette kom til Sundhedstjenesteforskning på SUND/KU underviste hun i en lang årerække på universiteter (især på Københavns Universitet, DIS og St. Olaf College i USA) samt på professionshøjskoler (især på SUND/Kleo UCC). Sideløbende arbejdede hun med selvstændige forskningsprojekter, især på det sundhedsfaglige område og har i flere omgange været tilknyttet forskningscentre (Center for Etik og Ret/KU og Søren Kierkegaards Forskningscenter/KU). Hun har tidligere arbejdet som dramaturg og sceneinstruktørassistent i et amerikansk baseret teaterkompagni i Paris og som rådgiver i PsykiatriFonden.
Tilknytninger
Medlem af Klinisk Etisk Komité for Pædiatri, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet (2012-)
Medlem af Bestyrelsen for Dansk Selskab for Klinisk Etik (2020- ; 2012-2018, næstformand 2014-2018)
Medlem af Bestyrelsen for Dansk Selskab for Filosofisk Praksis (2006-2018, formand 2011-2018)
Medlem af Styregruppen for PROSPER (Precision Symtom Care Research Network, Rigshospitalet (2023- )
Medlem af Styregruppen for Nordic Network for Narratives in Medicine (2016-)
Medlem af Styregruppen for Nordic Network of Kierkegaard Research (2011-2016)
Forskningsophold og studieture efter 1998
Pilotprojekt med professor Rita Charon om Sokratisk dialog med læger og andet sundhedspersonale (igangværende). Department of Medical Humanities and Ethics (The Narrative Medicine Program), the Vagelos College of Physicians and Surgeons, Columbia University, New York City, USA - 2019
Forskningsophold på Department of Medical Humanities and Ethics (The Narrative Medicine Program), the Vagelos College of Physicians and Surgeons, Columbia University, New York City, USA - 2018
Forskningsophold på Department of Medical Humanities, Free University of Amsterdam (VUmc), Holland - 2014
Forskningsophold på Department of Anthropology, University of Southern California, USA - 2014
Studietur til Center for Biomedical Ethics & Humanities, University of Virginia, VA og Center for Clinical Ethics samt forskning på Bioethics Research Library, begge på Georgetown University, Washington D. C., USA – 2010
Studietur til The Ethics Committee, the University of Minnesota Medical Center/Fairview & Center for Bioethics, University of Minnesota, USA - 2006.
Studietur til Center for Bioethics, Columbia University, New York; Center for Bioethics, University of Pennsylvania; Center for Clinical Ethics og The Kennedy Institute of Ethics, Georgetown University, Washington D.C., USA - 2003.
Fellowship til The Kierkegaard Library, St. Olaf College, MN, USA - 1999.
Udvalgte publikationer
Bøger
Oversættelser
Bogkapitler
Artikler til tidsskrifter
Formidlingsartikler
MEDIER
Filmskaber Esben Frese lavede en kortfilm om mit pilotprojekt 'Ansigt til Ansigt' : Potentialet i drama og musik for børn og unge med cerebral parese: https://youtu.be/-Y6gcl0plS0
Kortfilmen er bl.a. blevet vist på Teater Batida, Lund Universitet og Cinemateket i København.
Jeg er blevet interviewet til:
Tidligere forskningsprojekter (udvalgte):
2022-21: PI på pilotprojektet Face2Face. Pilotprojektet undersøgte, hvordan brugen af drama kan gavne børn og unge voksne med cerebral parese. Dramaøvelser behandlede emner såsom selvaccept, trivsel og stigmatisering. Ved at øge deltagernes fantasi gennem rollespil og musik demonstrerede projektet, hvordan kunstneriske metoder understøttede et større mod til at være i deres krop og sind, som virkede positivt på deres personlige og sociale identitet. Projektet afslørede imidlertid tillige alvorlige og udækkede eksistentielle behov, der ønskes undersøgt i et større forskningsprojekt (under udvikling). Projektet blev udført på Elsass Fonden. Ansvarlig for det kunstneriske aspekt var skuespiller og instruktør Lotte Arnsbjerg. Finansieret af Helsefonden og BeckettFonden. Link til 10 minutter lang film om projektets afsluttende forestilling: https://youtu.be/-Y6gcl0plS0
2019: PI på projektsamarbejde om Sokratisk dialog; med professor, MD og ph.d. Rita Charon, leder af Institut for Medicinsk Humaniora og Etik (The Narrative Medicine Program), Vagelos College of Physicians and Surgeons, Columbia University, New York City, USA. Sokratisk dialog stræber efter at danne et undersøgende fællesskab, der åbent og nysgerrigt forholder sig til filosofiske spørgsmål i praksis. Uddannelsesprogrammet i Sokratisk dialog facilitering forventes at blive implementeret blandt læger og sundhedspersonale på the Presbytarian Hospital, New York City. Formålet er at skabe et forum til at filosofere over vigtige etiske temaer for medicinsk praksis, for eksempel udbrændthed og moralsk belastning i et trygt og fortroligt forum. Finansieret af Columbia University. Sat på pause pga Covid-pandemien.
2018-2016: PI på individuelt forskningsprojekt: Sequelae and Survivorship: Being in Life after Cancer? Når en kræftpatient erklæres rask, følger en tavs antagelse om, at personen er kommet sig og kan fortsætte sit liv, hvor det blev sluppet. Flere studier viser imidlertid, at det er problematisk at vende tilbage til status quo. Kræftoplevelsen har rystet en i sin grundvold, og denne grundrystelse forårsager ofte store spørgsmål om livets mening, værdier og identitet, og alligevel bliver der ikke fulgt op på overlevere år efter behandlingen sluttede. Bør sundhedssystemet ikke se denne eksistentielle grundrystelse som en alvorlig senfølge? Projektet undersøgte, om og hvordan sygdomsfortællinger griber ind i langtidsoverlevelse. Gennem 16 interviews med kræftoverlevere studerede projektet, hvordan den tidligere sygdomserfaring hænger ved mange år efter (5-10-15 år). Da forestillinger og tanker om død og dødelighed, selvet og identitet dukkede op som centrale tematiske akser fra interviewpersonerne, blev en primær fortolkningslinse Heideggers analyse af døden og Kierkegaards begreb om selvet og fortvivlelsen. Finansieret af Kræftens Bekæmpelse under puljen Knæk Cancer.
2015-2012: PI på individuelt forskningsprojekt: Thinking in Action, Re-thinking Life – Socratic Dialogue with People in Cancer Rehabilitation. Projektet var et empirisk-filosofisk studie af selve akten ved og kunsten i at filosofere med mennesker, der enten netop havde afsluttet eller var ved at afslutte deres kræftbehandling, eller som var kronisk, men ikke i øjeblikket syge af kræft. Projektet studerede praksis og gavn af sokratisk dialog blandt disse mennesker gennem forløb med tre grupper. Jeg fungerede som Sokratisk facilitator i grupperne og undersøgte den etiske praksis ’selv-omsorg’ i traditionen efter Sokrates og Foucault, for at tilbyde en konceptuel præcisering af forhold og aspekter ved sokratiske dialoggrupper inden for cancerrehabilitering. Projektet viste, at deltagerne fik genopdaget sig selv som person vs patient, hvor deres tilværelse samtidigt blev sat i et større eksistentielt perspektiv (helikopter syn, der både var konkret og abstrakt). Sluttelig viste projektet, hvordan den ensomhed, som mange kræftpatienter oplever, blev brudt og et stærkt fællesskab skabt i lytningen til meddeltageres personlige fortællinger om et filosofisk spørgsmål, f.eks ’hvad er det gode liv?’ Finansieret af Kræftens Bekæmpelse.
2013-2012: PI på forskningsprojektet: Etisk beslutningstagen – udvikling og undersøgelse af model for etisk refleksion i forbindelse med beslutninger om liv og død på Rigshospitalets neonatalklinik. Baseret på etnografisk arbejde på neonatalklinikken udviklede jeg en refleksionsmodel til udredning af det etiske landskab i udfordrende situationer. Den eksisterer både i en stor og lille version, henholdsvis til brug i en Klinisk Etisk Komite og i klinikken. Modellen indeholder fire aspekter ved etisk beslutningstagning: context, concerns, consequences og conflicts (og kaldes derfor 4C-modellen) uden at udtrykke en etisk dogmatisme, der dikterer handlinger. Den er ment som et strukturerende og systematisk refleksionsredskab, der kan inspirere og ægge til etisk drøftelse og samarbejde om etiske spørgsmål.
Mere om projekterne og deres fund i artikler og kapitler, som jeg har skrevet: Se under CV og publikationer.
Se hele min publikationsliste under CV.
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Bidrag til avis - Avisartikel › Formidling
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Kommentar/debat › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Review › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review