Faglig profil
Michael Gøtze er professor i forvaltningsret, og han har et indgående kendskab til alle dele af forvaltningsretten. Han har fokus på borgerens retssikkerhed i mødet med offentlige myndigheder. Som led i praksis-forankring har han samarbejde med mange aktører, herunder som sagkyndigt medlem/næstformand i Energiklagenævnet, som del af advokatundersøgelses-teams (forår 2025: bidrag til advokatundersøgelse om Nordic Waste-sag), som fagevaluator for Rigsrevisionen og som sagkyndigt medlem af lovudvalg om ændring af offentlighedsloven.
Michaels fagkompetencer omfatter bl.a.:
- Borgerperspektiv i forvaltningsret.
- Hjemmelskrav, forvaltningslov, offentlighedslov, digitalisering, offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowing.
- Retssikkerhedslov, myndigheders kontrolbesøg uden retskendelse og forbud mod selvinkriminering.
- SIkring af retssikkerhed via nævnskontrol, ombudsmandskontrol og domstolskontrol. Undersøgelses- og granskningskommissioner. Snitflade mellem advokatundersøgelser og andre juridiske undersøgelser.
- Embedsværkets retlige pligter, herunder lovligheds- og faglighedspligt, med afsæt i Kodeks VII (de syv centrale pligter).
Faglige projekter, samarbejde og ledelse
I 2025 deltager Michael bl.a. i følgende forskningsprojekter med fokus på digitale og transparens udfordringer mv. :
- Digitale fejl ERRATUM: Juridisk-datalogisk forskningsprojekt om afdækning af digitale systemejl (WELMA/CECS/CEPRI). Projektet omfatter forvaltnings-, forfatnings- og erstatningsretlige spørgsmål. Mht praksis-perspektiv rummer projektet samarbejde med en statslig styrelse. Projektet er støttet af KU Data+ midler. Flere KA-specialestuderende har budt ind på projektet.
- Demokrati og åbenhed Magtudredning 2.0: Tværuniversitært forskningsprojekt med juridisk fokus på åben forvaltning, uafhængige domstole og checks and balances. Forankret ved Statskundskab KU/Aarhus.
- Digital forvaltning i EU: The Dark Side of Algorithms under the Comparative Lense: Automated Administrative Decisions between Efficiency and Due Process. Fokus på myndigheders brug af AI, algoritme-fejl og transparens. Forankret ved Napoli og Rom Universitet (Tor Vergata). Projektet er støttet med midler fra de italienske forskningsmyndigheder/Next GenerationEU.
- Test-regulering af digital forvaltning: Enhancing Administrative Decisions through the Use of AI, Experimentation and Sandboxes. Fokus på brug af regulatoriske "sandboxes" i forhold til offentlige IT og AI løsninger. Forankret ved bl.a. Barcelona Universitet (UOC) og Prag Universitet. Projektet er støttet med midler fra de spanske forsknings- og innovationsmyndigheder.
- Fremtidens forvaltning og digitalt rettighedscharter: Deltagelse i europæisk netværk om New Frontiers og fremtidens forvaltningsret med digitale muligheder og udfordringer og nye retsprincipper. Forankret ved bl.a. Milano, Oxford, Freiburg og Luxembourg Universitet. I forlængelse heraf deltagelse i projekt om digitalt rettighedscharter. Forankret ved Barcelona Universitet (UPF) og støttet med midler fra det spanske Ministry for Digital Transformation and Civil Service.
I 2025 er Michael udpeget som medlem af styregruppen for et datalogisk-juridisk projekt om hybrid-AI/hybrid kunstig intelligens til understøttelse af forvaltningsafgørelser, chatbots mv., støttet af midler fra Innovationsfonden. Internationalt har Michael stærke samarbejdsrelationer, og han deltager i projekter om AI og digitalisering med bred vifte af samarbejdspartnere, universiteter og nationale myndigheder. I forår 2025 er han med i opstart af netværk med fokus på Digitization of Administration and Trust i Norden/Baltikum, forankret ved Stockholm Universitet. Han har været advisor for European Law Institute's projekt om Model Rules on Impact Assessment of Algorithmic Decision-Making, Wien 2022. Michael har bidraget til europæiske udgivelser om digitalisering og retssikkerhed bl.a. Digitalisation of Administrative Law, (Cambridge Scholars Publishing, 2024/2022). Han har arbejdet med kodifikation af EU-forvaltningslovsprincipper i regi af Europa-Parlament og EU-Ombudsmand og indgår som medforfatter til den første udgivelse om åben forvaltning på tværs af lande The Laws of Transparency in Action (Palgrave Macmillan, 2019).
Michael er alsidigt brugt på fakultetet/KU til tillidshverv mv., og han har bred indsigt i ledelsesmæssige og organisatoriske forhold.
- Ledelse: centerleder for WELMA (udpeget 2019-23, genudpeget 2024-29). Ledelsesuddannelse: DJØFs diplomuddannelse i ledelse, (igangværende), kollektivt ledelseskursus v/Mobilize Consulting, Det Juridiske Fakultet (forår 2024), individuel ledelsescoaching v/Mobilize Consulting (2023/24) og ledelseskursus Leading Research (course certificate 2020). Tidligere medlem af ledelse, forskningscenter CORA (2014-17). Medlem af fakultetets ledelsesteams JUR-FORSK/JUR-LT.
- Forskning: vejleder for Ph.D.-studerende/Post Docs.
- Forskning: formand for videnskabelige bedømmelsesudvalg. I 2021 formand for doktordisputats-udvalg (skatteret, forvaltningsret mv.). I 2022 formand for Ph.D.-bedømmelsesudvalg (politiret mv.) og i 2023 formand for Ph.D.-bedømmelsesesudvalg (skatteret og forvaltningsret).
- Forskning: formand for den retsvidenskabelige faggruppe, bibliometrisk forskningsindikator, BFI (udpeget 2011-13, genudpeget 2014-16).
- Forskning: Medlem af fakultetets rådgivende søgekomité i forhold til eksterne ansøgere til forskningsstillinger, udpeget af Akademisk Råd (2020-23). Medlem af Akademisk Råd (valgt 2016-19).
- Uddannelse: Medlem af Kandidatstudienævnet (valgt 2016-2019, genvalgt 2019-22, genvalgt 2022-25). Bidrag til udvalg under studienævnet (Dispensationsudvalg, Evalueringsudvalg mv.). Medlem af Digital Task Force (udpeget 2018). Varetagelse af faglederhverv for BA fag (forvaltningsret) og fagansvar for fag på KA (Udvidet forvaltningsret, Kommunalret) og cand soc jur. (forvaltningsret). Varetagelse af uddannelseskoordinator-hverv i centerregi (CORA). Supervision af adjunkt-pædagogikum-forløb (2023).
- Impact og formidling. Medlem af arbejdsgruppe om kortlægning af juraforsknings samfundsimpact, Det Juridiske Fakultet (2020-21). Har bred formidlingskompetence, herunder medieerfaring inden for sit fagområde.
- KU: Udpeget som Policy Fellow (digitalisering), Queen Mary Center (2024). Bidrag til forberedelse af whistleblowerordning på KU (2021). Medlem af KU Senat (udpeget 2016-19). Formand for KU valgstatutudvalg (udpeget 2007-09). Tidligere medlem af evalueringsudvalg om KU studenterambasadør. Tidligere medlem af et af KU's udvalg i den såkaldte Penkowa-sag.
Nationale samarbejdspartnere på forvaltningsrettens område mv.
Michael har stærke samarbejdsrelationer med eksterne partnere, og han har bl.a. indgået i flere lovforberedende udvalg på forvaltningsretlige kerneområder.
- Sagkyndigt medlem af lovforberedende udvalg om ændring af offentlighedsloven, udpeget af Justitsministeriet, (2024-25). Kommissorium (11. janaur 2024). Udvalget har fokus på politiske beslutningsprocesser (nugældende lovs §§ 24 og 27).
- Deltagelse i fokusgruppe om offentlighedslov, udpeget af DJØF formandsskab (efterår 2023).. Deltagelse i arbejdsgruppe nedsat af DJØF om den kommende lov om offentligt ansattes ytringsfrihed (efterår 2024). Lovforslag forventes vedtaget i folketingsåret 2024/25.
- Deltagelse i juridisk evaluering af granskningskommissioner, udpeget af Folketingets Granskningsudvalg (maj 2023). Udvalgets evaluering (8/5-2024)
- Bidrag til uvildige advokatundersøgelser (forår 2025: juridisk bidrag til advokatundersøgelse af Nordic Waste-sag, udbudt af Randers Kommune). Sagkyndigt medlem af følgegruppe om ny vejledning for advokatundersøgelser, udpeget af Advokatrådet (2021-22). Følgegruppen bidrog til Vejledning om advokatundersøgelser (september 2022).
- Faglig evaluator for Rigsrevisionen under Folketinget, udpeget af Rigsrevisionen (2020-). Faglig evaluering af beretninger se senest: Michael Gøtze: Faglig evaluering af Rigsrevisionens beretninger fra 2023.
- Sagkyndigt medlem/næstformand i Energiklagenævnet, Nævnenes Hus, Viborg, Erhvervsministeriet (udpeget 2013-17, genudpeget 2017-21, genudpeget 2021-25, genudpeget 2025-29).
- Oplægsholder på DJØFs årlige Personalekonference (2022: fagligt oplæg om "Hvad kan vi lære af undersøgelseskommissioner?", 2023: fagligt oplæg om "Dilemmafyldt ytringsfrihed for offentligt ansatte"). Oplægsholder på KARNOV ekspertmøde 7/3-2024 om U 2024.746 H (udbytteskat-sagen).
- Medlem af referencegruppe under Domstolsstyrelsen om etablering af offentlig domsdatabase, udpeget af Domstolsstyrelsen (2016-21).
- Sagkyndigt medlem af udvalg under Justitsministeriet om offentligt ansattes ytringsfrihed og whisteblowersystemer, udpeget af Justitsministeriet (2014-15). Udvalget afgav Betænkning nr 1553/2015.
- Udarbejdelse af notater og responsa på det offentligretlige område til brug for retsafklaring og retssager. Bidrag i samarbejde med professor Stine Jørgensen til juridisk udredning om Opsporing af pårørende børn til patienter i voksenpsykiatrien, Børns Vilkår, støttet af Ole Kirk´s fond, 2023.
- Underviser på kursus om Forvaltningsret i retssager i regi af DJØF og af Danske Advokater (næste kursus 7/4-2025) og oplægsholder på kursus i regi af DJØF om Compliance i det offentlige (næste kursusmodul 29/4-2025). Tidligere kurser omfatter Advokaternes HR-kursus om På forkant med inhabilitet, DJØF-kurser om Lydighedspligt (medunderviser: advokat Arvid Andersen), Kontrolbesøg efter retssikkerhedsloven og Grænser for offentligt ansattes ytringsfrihed (medunderviser: advokat Lau Franzmann Berthelsen) og JUC-kursus om grænser for arbejdsgiveres brug af straffeattester.
- Fagkonsulent, jurabogserier, Forlaget Gyldendal (2016-2021).
- Censorbeskikkelse, jura på Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, SDU og RUC (udpeget 2018-22 og 2022-26). Har været ekstern lektor på CBS. Har bidraget til fagudvikling af faget Offentlig ret, Statskundskab, KU.
- Udover forskning og hvervsvaretagelse har Michael tidligere arbejdet som konstitueret landsdommer (Østre Landsret) og embedsmand (Indenrigsministeriets departement).
Undervisningskompetencer på fakultetets jurauddannelser
Michael er uddannet cand.jur. og Ph.D. (afhandling om magtfordrejning) på KU kombineret med studie- og forskningsophold i bl.a. Belgien (Leuven) og Frankrig (Aix-Marseille). Michael har pædagogisk uddannelse og hans undervisning er baseret på inddragelse af de studerende bl.a. ved hjælp af digitale værktøjer. Michael har undervist i forvaltningsret, offentlige myndigheders erstatning, offentlig ansættelsesret, dele af civilproces. EU-ret og Juridisk metode.
Han arbejder med at bygge bro mellem uddannelse og forskning som led i KU-strategi og udbyder WELMAs projekt om offentlighedsloven. Michael bidrager til temaforelæsninger på BA 5. semester (2024: offentlighedsloven). Michael støtter fakultetets arbejde med at styrke det fagsociale miljø for studerende og har samarbjede med studenterforeninger, herunder holdt oplæg på Arguments forskerfrokoster om bl.a. whistleblowing, oplæg på JDs temauge (forår 2023) om straffesag om tavshedspligt og på JD event om Højesterets dør-kendelser i FE-sagen (dec 2023). I 2025 underviser Michael på uddannelserne BA, KA og cand.soc.jur. Han er fag- og klyngevejleder på BA-projekter og KA-specialer. I samarbejde med professor Lin Adrian udbyder han et nyt kursus i regi af KL/Akademikerne, støttet af puljemidler, om Den gode borgerrådgiver.
Undervisning- og vejledningskompetencer 2025:
Forvaltningsret |
BA
|
Udvidet forvaltningsret |
KA
|
Embedsmandens pligter og ansvar (under oprettelse)
|
KA
|
Offentlig ansættelsesret
| KA |
Myndigheders erstatningsansvar
| KA |
Forvaltningsret
|
Cand soc jur
|
Civilprocesret
|
KA
|
Kommunalret
|
KA
|
WELMAs offentlighedslov-projekt
| KU strategisk projekt |
Den gode borgerrådgiver
| EVU (Efter- og videreuddannelse) |
- BA = Juridisk bacheloruddannelse. KA= Juridisk kandidatuddannelse.
- Vejledning omfatter klynge- og fagvejledning (BA-projekt/KA-speciale).
Dansk, svensk, engelsk og fransk
[Profil mv. senest opdateret: januar 2025]