• Øster Farimagsgade 5

    1353 København K

  • Kilde: Scopus
1995 …2024

Publikationer pr. år

Personlig profil

Sprogkundskaber

Engelsk
Tysk 

Aktuel forskning

Forstil dig, at forsvaret var en virksomhed. Militær strategi handler om, hvordan man vinder en krig, men ser sjældent på, hvordan de militære styrker er organiseret og hvad de koster. Imidlertid er det spørgsmål centralt, hvis man vil forstå de problemer som vestlige militære styrker står overfor i dag. Med udgangspunkt i studier af amerikansk og britisk forsvar, spørger jeg derfor, hvad studiet af væbnede styrker kan lære af studiet af virksomheders strategi. 

Primære forskningsområder

Jeg forsker i væbnet magt. Hvem der anvender væbnet magt? Hvorfor tager stater eller enkeltpersoner våben i hånd? Hvad er konsekvenserne?

Væbnet magt som fænomen, som ide og som politisk mulighed, er min primære forskningsinteresse. Jeg er fascineret af, hvordan ideer former handling i konfliktfyldte politiske situationer. For mig er strategi og international politik således et felt, hvor en lang række politologiske, sociologiske og idehistoriske indsigter kan bringes i spil. Denne tværfaglige tilgang til disciplinen har jeg bl.a. gjort nytte af ved at anvende sociologiske teorier om ’risikosamfundet’ til at reformulere centrale antagelser om militærstrategi, se her.

På den baggrund er mine primære forskningsområder:

  • dansk forsvarspolitik
  • Sikkerhed i Nord, herunder Arktis, Østersøen og forholdet til Rusland
  • forsvarspolitiske samarbejder, herunder NATO og EU
  • globalisering og konflikt
  • Risiko og strategi krigen og fredens idehistorie
  • Strategi, innovation og ledelse

Undervisnings- og vejledningsområder

Jeg har træffetid for studerende torsdag 9-10. Ingen træffetid i ferier og uden for semestret.

Emner

  • aktuelle konflikter
  • dansk sikkerheds- og forsvarspolitik
  • forsvarssamarbejde i NATO og EU
  • strategisk teori
  • krigen og fredens idehistorie
  • international politik teori
  • risiko og systemteori 

Niveau

Har undervist på bachelor, kandidat og phd-niveau.

Specialer

Jeg vejleder specialer om ovenstående emner.

Forslag til specialeemner:

1. Strategisk ledelse indenfor udenrigs- og sikkerhedspolitik. Hvorfor leder man organisationer med en kompleks omverden?

2. Udviklingen i europæiske forsvarsbudgetter siden 1950'erne. Baseret på SIPRI data foretages en analyse af udviklingen i europæiske forsvarsbudgetter

3. Det danske sikkerhedsdilemma i Arktis. Muligheder og dilemma i dansk oprustning i Arktis efter Ukrainekrigen.

4. Ruslands strategi i Ukrainekrigen.

5. Komparative studier af europæisk oprustning.

6. Dansk politik overfor Kina siden 2000.

CV


Jeg er født i Gentofte, 1973. 

 LinkedIn Profil
Twitter: @mikkelvedby

Jeg er ph.d. i international politik fra Københavns Universitet og cand.scient.pol. fra samme universitet. Jeg har desuden en MSc International Relations fra London School of Economics and Political Science

Fra 2016 til 2024 var jeg en del af ledelsen på det samfundsvidenskabelige fakultet - først som institutleder og siden som dekan.

I 2014-15 var jeg leder af Forsvarsministeriets udviklingssekretariat, hvor jeg var ansvarlig for miniseriets langsigtede strategiudvikling og analyse af tendenser mv. Jeg var medlem af departements ledelsesgruppe og ministerområdets koncernledelsesmøder. Fra 2009 to 2014 stod jeg i spidsen for forskerholdet på Center for Militære Studier og udviklede centret til at blive nummer 20. ud af de 65 internationale sikkerhedspolitiske tænketanke på listen af Gobal Go To Think Tanks.

Jeg grundlagde Dansk Institut for Militære Studier, hvor jeg var chef 2006-9. I den periode havde jeg orlov fra mit job på KU, hvor jeg blev lektor i 2004. Inden da var jeg projektleder og seniorforsker ved Dansk Institut for International Studier, og før da Dansk Udenrigspolitisk Institut (2001-4).

I 2015 udgav jeg The Military's Business, der prøver at vurdere væbnede styrkers effektivtet med udgangspunkt i de krav, som ville stille private virksomheder. 2011 udgav jeg Den Gode Krig? om Danmarks krig i Afghanistan. Jeg har publiceret om krig og konflikt i risikosamfudnet, blandt andet The Risk Society at War (Cambridge University Press, 2006) såvel som om fred og fredsskabelse, for eksempel The West, Civil Society and the Construction of Peace (Palgrave Macmillan, 2003). 

Jeg er engageret i at udvikle forskning og formidling til egentlig innovation.

I 2015-16 deltog jeg i følgegruppen til den såkaldte Taksøe-udredning om dansk udenrigspolitik. I 2012 var jeg hovedforfatter på Sikkerhedspolititske vilkår for dansk forsvarspolitik - en analyse, som satte dagsorden for de efterfølgende forhandlinger om forsvarsbudgettet. Samme år deltog i jeg i arbejdsgruppen vedrørende værnepligtens fremtid. Jeg var medlem af forsvarskommissionen af 2008, samt medforfatter til 'Bruun Rapporten' om de sikkerhedspolitiske rammer for dansk forsvar i 2004. Desuden har jeg været medlem af kommissionen vedrørende det statslige redningsberedskab (2007-8).

Jeg har briefet Nato's generalsekretær, Nato's militærkommitte og undervist ved Nato Defence College i Rom. Jeg har holdt en række foredrag på det britiske forsvarsakademi.

Jeg har deltaget i en række råd og kommissioner. I 2013 var jeg en del af udenrigsministeriets refleksionsgruppe, som bistod udenrigsministeriets ledelse i en række organisatoriske reformer. Det norske udenrigsministerium har bedt mig forfatte et 'position paper' (2007) og jeg har holdt foredrag om NATO for NATO Office, US Department of State (2003). Jeg har desuden holdt oplæg for Folketingets udenrigspolitiske nævn og forvsvarsudvalget. 

 

 

 

Uddannelse (Akademiske kvalifikationer)

International Politik, Kandidatgrad, The London School of Economics and Political Science

Dimissionsdato: 19 nov. 2022

Statskundskab, International Politik, phd, Københavns Universitet

Dimissionsdato: 1 jan. 2001

Statskundskab, cand.scient.pol, Københavns Universitet

Dimissionsdato: 1 jan. 1997

Eksterne ansættelser

Kontorchef, udviklingssekretariatet, Forsvarsministeriet

1 aug. 201431 jul. 2015

Institutleder, Dansk Institut for Militære Studier

1 aug. 20061 okt. 2009

Seniorforsker, Projektleder, Dansk Institut for Internationale Studier

20012009

Emneord

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Krise, væbnet konflikt, risikoanalyse, vilde problemer og forandringsledelse, nato, dansk sikkerheds- og forsvarspolitik