Publikationer pr. år
Publikationer pr. år
Cand. mag, Islamiske Studier, LL.M. i kanonisk ret, Ph.d. i islamiske studier
Karen Blixens Plads 16, 2300 København S
Karen Blixens Plads 16
2300 København S
Publikationer pr. år
Fra 2021 er jeg ansat som lektor og forskningsleder med en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. Projektet hedder 'Producing Sharia in Context' og undersøger, hvordan sharia forstået som islamisk ret, etik og praksis og som det kan observeres blandt muslimer i Danmark og Europa, i høj grad er et omskifteligt produkt af sin kontekst.
I det hele taget handler min forskning om islam og muslimer i Danmark og Europa. Jeg undersøger hvordan muslimer organiserer sig og opbygger bæredygtige, institutionaliserede strukturer - helt konkret som imamer og i moskeerne. Her handler det om professionalisme, integration, repræsentation og en fortsat forhandling af positioner, resourcer og status.
I den forbindelse er der rig anledning til at arbejde med en række relaterede emner; ret og religion, religion og politik, kristendomshistorie og mellemøststudier. Jeg giver altid gerne et foredrag, et kursus eller et godt råd, og jeg vejleder altid gerne opgaver og specialer, hvis det falder inden for nogle af mine forskningsinteresser.
Fra 2021 til 2025, leder jeg med en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond et kollektivt forskningsprojekt om 'Producing Sharia in Context', som undersøger, hvordan sharia kan forstås og observeres blandt muslimer i Danmark og Europa, netop som et omskifteligt produkt af sin kontekst.
Læs mere om Niels Valdemar Vindings Sapere Aude projekt
Fra 2017 til 2020, var min forskning forankret i projektet om 'Danske moskeer: Betydning, brug og indflydelse,' hvor jeg undersøgte de mange relationer og netværk, der er i og imellem moskéerne og deres ledelse. Projektet er støttet af det Frie Forskningsråd fra 2017 til 2020.
Læs mere om Danske moskeer: Betydning, brug og indflydelse her.
Fra 2014 til 2017 forskede jeg i "imamer i vesten," der måtte afdække autoritetsformer, vidensoverlevering og de religionsorganisatoriske udfordringer, som disse står overfor i det 21- århundrede. Der var en kvalitativ, religionssociologisk interviewundersøgelse af mellem 50 og 60 imamer i Europa, Australien og Nordamerika.
I 2018 kom de første resultater fra imam-projektet, som Hashas, M., de Ruiter, J.J., & Vinding, N.V. (eds), The Imamate in Western Europe, Amsterdam: Amsterdam University Press
Islam i Europa og Danmark. Forholdet mellem religion, stat og kirke. Organiseret og institutionaliseret islam. Sharia og religionsret. Mulitkultur, religionspluralitet og multikulturalisme. Imamer i Europa, Amerika og Australien.
Islam og Imamer i Danmark og Europa, KA, Forår 2017
Islam i det 20. og 21. århundrede, KA, Efterår 2016
Levet islam, KA, Efterår 2016
Islamisk Jura, KA Forår 2015
Islam i Europa og Danmark, KA Forår 2015
Kristendomshistorie, BA Efterår 2014
Klassisk Islamisk Civilisation, BA Forår 2014
2022 -
Fra og med 1. oktober 2022, er jeg fastansat lektor på Det teologiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor jeg skal forske og undervise inden for islamiske studier, men også opdyrke forskningsfeltet 'ret og religion'. Jeg fortsætter som leder af projektet 'Producing Sharia in Context'.
2021 - 2022
Med Sapere Aude bevilling fra DFF er formålet med projektet 'Producing Sharia in Context' at undersøge danske muslimers shariapraksis, som en meget omskiftelig størrelse. I det danske samfund bliver en væsentlig del af sharia fortolket og konkretiseret i mødet med helt almindelige samfundsfunktioner såsom skolelærere og socialrådgivere – eller fængselsbetjente, der fx forhandler med muslimske indsatte om, hvilke rimelige hensyn der skal tages til dem om fredagen. Samtidig kan vi se, at muslimers stillingtagen til aktuelle spørgsmål som klima og bæredygtighed, køn og ligestilling, ret og demokrati er med til at flytte deres forståelse af meningen med de guddommelige budskaber.
2017 - 2020
Som en del af projektet 'Moskéernes Magt,' som er en empirisk, alsidig udredning af den magt og de komplekse sociale dynamikker, der kendetegner moskeerne i dagens Danmark. Moskéer er ikke kun muslimske bedesteder, men stærkt udfordrede og politiske problematiserede sociale og religiøse institutioner, hvori der udspiller sig mange forskelligartede magtkampe. Som sådan er moskeerne lige så meget et produkt af integration, migration og 30 års politik, som de er resultatet af indre magtkampe, positioneringer og forhandlinger både internt i institutionen mellem almindelige muslimer, imamer og ledere, men i allerhøjeste grad også eksternt i forhold til kommuner, stat og internationale interessenter. Resultatet af dette treårige forskningsprojekt bliver en sober, balanceret og retvisende diagnose af de komplekse magtdynamikker, der er i moskéerne og skal være et kritisk, operationelt magtanalyseværktøj, som muslimerne selv, myndigheder, forskere, journalister og interesserede kan bruge til at afdække moskéernes magt.
2014 - 2017
Projektet 'imamer i den vestlige verden' (‘Imams of the West’) er en kvalitativ sociologisk interviewundersøgelse med mellem 50 og 60 imamer fra Europa, Australien og Nordamerika. Undersøgelsen har til henblik at kortlægge imamen som islamisk religiøs institution i en global vestlig verden præget af multikultur, modernitet og migration. I kontrast til den traditionelle islamiske ide om imamen som bønneleder, er nutidens moderne imamer meget diverse; de er konvertitter, kvinder, lokale ledere, talsmænd og ambassadører for deres globale religion i en moderne, vestlig kontekst.
2017-2020
Under prof. Norman Doe ved Cardiff Universitys School of Law and Politics læste jeg på deltid et specialiseret masterforløb om kirke- og religionsret. Cardiff er det eneste sted i den protestantiske verden, hvor man kan læse en hel uddannelse i kirke- og religionsret. Afsluttet med udmærkelse ('distinction').
2009 - 2013
Dette projekt har til formål at undersøge sammenhængen og interaktionen mellem organiserede muslimer og staternes forhold til religion i England, Tyskland og i Norden. På den ene side undersøges islam og organiserede muslimers nuværende situation og vilkår i disse lande og henvendelsen til staterne. På den anden side undersøges staternes forståelse af, regulering af og forhold til religion generelt og islam specifikt, og dette inden for rammerne af staternes traditionelle forståelse af religion.
2006 - 2009
Særligt fokus: Islam i Europa og Danmark; islam i det 21. århundrede og islamisk Jura / Shari'a. Afsluttet med guldmedajleopgave: "Den engelske stats regulering af mellem staten og henholdsvis anglikanisme og islam.
2001 - 2006
Særligt fokus: Islam og kristendom, forholdet mellem stat og kirke.
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Antologi › peer review
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Bog › peer review
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Bog › peer review
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Antologi › peer review
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Rapport
Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport › Bidrag til bog/antologi › Forskning › peer review
Publikation: Udredning/notat › Faglig redegørelse
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Bidrag til avis - Kommentar/debat › Formidling
Niels Valdemar Vinding (Foredragsholder)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Paneldeltager)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Keynote)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Inviteret foredragsholder)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Oplægsholder)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Paneldeltager)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Paneldeltager)
Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag og mundtlige bidrag
Niels Valdemar Vinding (Deltager)
Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typer › Deltagelse i workshop, seminar og kursus
02/02/2021
1 Mediebidrag
Presse/medie
26/01/2021
1 Mediebidrag
Presse/medie
15/01/2021
1 Mediebidrag
Presse/medie
Vinding, Niels Valdemar (Modtager), 20 nov. 2020
Pris: Priser, stipendier, udnævnelser
Vinding, Niels Valdemar (Modtager) & Pedersen, J. (Modtager), 26 okt. 2018
Pris: Priser, stipendier, udnævnelser
Vinding, Niels Valdemar (Modtager), 12 nov. 2009
Pris: Priser, stipendier, udnævnelser