Billede af Søren Kaj Andersen

Søren Kaj Andersen

Centerleder, lektor

  • Øster Farimagsgade 5

    1353 København K

  • Kilde: Scopus
1997 …2023

Publikationer pr. år

Personlig profil

Kort præsentation

Jeg er leder af FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier. Min forskning har en national såvel som en international dimension. National fordi vi i FAOS har fokus på det danske organisations- og aftalesystem – den danske model. Derfor er min forskning forankret i dansk arbejdsmarkedsregulering og formidlingen af denne forskning, ikke bare til den akademiske offentlighed, men også til beslutningstagere og offentligheden generelt. Samtidig er min forskning international, da jeg publicerer internationalt og samarbejder med udenlandske kolleger på en række forskellige områder.

Aktuel forskning

Min forskning omhandler arbejdsmarkedsrelationer i dansk, nordisk og europæisk sammenhæng. Mere konkret fokuserer jeg på forhandling og indgåelse af kollektive aftaler, og hvordan sådanne aftalesystemer udvikler sig. Teoretisk bygger det især på institutionel teori, og hvordan institutioner forandrer sig eller forbliver præget af kontinuitet. Særligt har jeg haft fokus på aftaler på det private arbejdsmarked. Jeg har endvidere fokus på områder, der giver særlige udfordringer for det kollektive aftalesystem. Det har i vid udstrækning handlet om det relativt store antal øst- og centraleuropæere, som er kommet til Danmark for at arbejde, samt den hertil knyttede debat om social dumping. I de seneste år har jeg også beskæftiget mig med fremkomsten af platformsarbejde.

Jeg har gennem årene deltaget i en lang række nordiske og europæiske forskningsprojekter, men har de sidste par år også samarbejdet med australske kolleger. Det tog fart, da vi med held søgte KU og University of Sydney om del i de såkaldte Partnership Collaboration Awards. Det har ført til et samarbejde om kollektive forhandlinger og lønregulering i de to lande.

CV

Uddannelse
2001: Ph.d., Sociologi, Københavns Universitet.
1993: Mag.art., Kultursociologi, Københavns Universitet.

Ansættelser
2006-: Centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Sociologisk Institut, Københavns Universitet.
2004-: Lektor ved FAOS.
2001-2004: Adjunkt ved FAOS.
1996-2001: Ph.d.-studerende ved FAOS.
1995-1996: Forskningsassistent ved FAOS.
1993-1995: CASA, Center for Alternativ Samfundsanalyse.

2009-2013: Gæstelektor, Department for Business and Politics, CBS.

Internationale forskerophold

2019: Tildelt Københavns Universitets og University of Sydney’s fælles Partnership Collaboration Award. Ophold ved University of Sydney december 2019

2018: Tildelt Visiting Scholarship ved Work and Organisational Studies, University of Sydney Business School, Australia. Ophold gennemført februar-marts 2019.

2016: Gæsteforsker ved The Amsterdam Institute for Advanced Labour Studies (AIAS), Holland. September-oktober 2016.

2015: Gæsteforsker ved The University of Milan, Italien. Maj 2015.

Medlemsskaber og poster

Medlem af Academic Committee, International Labour and Employment Relations Association (ILERA) World Congress, Lund University, Sweden 2021.

Medlem af PhD Evaluation Committee, Milan University, Italy, 25/03/15-09/06/15

Medlem af Scientific Review Committee, Université Leuvan, 24/01/15-15/03/15

Medlem af Executive Committee, International Labour and Employment Relations Association (ILERA), ILO, Geneva, 2009-2015

Leder af Organising and the Scientific Committees, International Industrial Relations Association (IIRA) European Congress 2010, Copenhagen University, 28 June – 1 July.

Medlem af Metroselskabets Ekspertpanel om løn, arbejdsvilkår og arbejdsmiljø. 2015 - 2022

‘Short-term expert', EU PHARE-Twinning projekter i Polen, Tjekkiet og Ungarn. 2002-2004.

 

Emneord

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Arbejdsmarkedsrelationer i dansk og europæisk perspektiv
  • Organisations-, aftale- og reguleringsforhold i Danmark og andre EU-stater

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller