Abstract
De seneste par år er der kommet en række nye velfærdsmærker for svinekød på markedet i Danmark og Tyskland. Markedet i Sverige er lidt anderledes med en lovgivning, der ligger markant over den danske og tyske. Vi har estimeret, at frilands- og økologisk svinekød tilsammen fylder cirka 5 procent af forbruget i Danmark og mindre i Sverige og Tyskland. I Danmark fylder velfærdsmærker i
den indendørs griseproduktion i størrelsesorden 6 procent. I Tyskland udgør svinekød under ordningen Initiative Tierwohl, med dyrevelfærdskrav der ligger
over lovgivningen i Tyskland men under de danske mærker med forbedrede indendørs forhold, cirka 20 procent af forbruget af svinekød. I Sverige er der meget lille markedsandel for mærker baseret på indendørs produktion med dyrevelfærd udover svensk lovgivning. De tre lande adskiller sig endvidere ved deres handel med omverdenen, idet cirka 90 procent af den danske produktion eksporteres, mens knapt halvdelen af den tyske og kun 10 procent af den svenske produktion eksporteres. Til gengæld har Sverige den største relative import estimeret til i størrelsesorden en tredjedel af deres forbrug af svinekød.
den indendørs griseproduktion i størrelsesorden 6 procent. I Tyskland udgør svinekød under ordningen Initiative Tierwohl, med dyrevelfærdskrav der ligger
over lovgivningen i Tyskland men under de danske mærker med forbedrede indendørs forhold, cirka 20 procent af forbruget af svinekød. I Sverige er der meget lille markedsandel for mærker baseret på indendørs produktion med dyrevelfærd udover svensk lovgivning. De tre lande adskiller sig endvidere ved deres handel med omverdenen, idet cirka 90 procent af den danske produktion eksporteres, mens knapt halvdelen af den tyske og kun 10 procent af den svenske produktion eksporteres. Til gengæld har Sverige den største relative import estimeret til i størrelsesorden en tredjedel af deres forbrug af svinekød.
Original language | Danish |
---|---|
Title of host publication | Styrkelse af grisenes velfærd gennem markedsdrevne initiativer : Formidling af resultater fra to forskningsprojekter |
Editors | Tove Christensen, Peter Sandøe |
Number of pages | 14 |
Publisher | Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet |
Publication date | 2020 |
Pages | 17-30 |
Chapter | 2 |
ISBN (Print) | 978-87-93768-18-5 |
Publication status | Published - 2020 |