TY - JOUR
T1 - Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme
AU - Hermansen, Kjeld
AU - Andersen, Sidse Schoubye
AU - Damgaard, Camilla Trab
AU - Dragsted, Lars Ove
AU - Holm, Lotte
AU - Krogholm, Kirstine Struntze
AU - Olsen, Anja
AU - Tetens, Inge
AU - Tjønneland, Anne
PY - 2023
Y1 - 2023
N2 - Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed. Ifølge det internationale studie Global Burden of Disease (GBD) er uhensigtsmæssige kostmønstre den tredjevigtigste risikofaktor for tidlig død efter forhøjet blodtryk og tobaksrygning [1]. Især følgende uhensigtsmæssige kostmønstre har i GBD-studiet [1] betydning for det samlede antal tabte, sygdomsjusterede leveår (disability-adjusted life years (DALY)): lavt fuldkornsindtag, højt saltindtag, lavt forbrug af frugt, nødder, grøntsager, fisk og kostfibre, lavt indtag af polyumættede fedtsyrer samt lavt indtag af bælgfrugter. I den danske publikation »National sundhedsprofil 2019« anslås de kost- og ernæringsmæssige risici at tegne sig for 13% af alle for tidlige dødsfald i Danmark. Især den usunde kosts sammenhæng med hjerte-kar-sygdomme spiller en rolle for DALY
AB - Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed. Ifølge det internationale studie Global Burden of Disease (GBD) er uhensigtsmæssige kostmønstre den tredjevigtigste risikofaktor for tidlig død efter forhøjet blodtryk og tobaksrygning [1]. Især følgende uhensigtsmæssige kostmønstre har i GBD-studiet [1] betydning for det samlede antal tabte, sygdomsjusterede leveår (disability-adjusted life years (DALY)): lavt fuldkornsindtag, højt saltindtag, lavt forbrug af frugt, nødder, grøntsager, fisk og kostfibre, lavt indtag af polyumættede fedtsyrer samt lavt indtag af bælgfrugter. I den danske publikation »National sundhedsprofil 2019« anslås de kost- og ernæringsmæssige risici at tegne sig for 13% af alle for tidlige dødsfald i Danmark. Især den usunde kosts sammenhæng med hjerte-kar-sygdomme spiller en rolle for DALY
UR - https://ugeskriftet.dk/videnskab/nordisk-kost-har-potentiale-som-forebyggelse-og-behandling-af-hjerte-kar-sygdomme
M3 - Tidsskriftartikel
AN - SCOPUS:85179969377
SN - 0041-5782
VL - 185
SP - 1508
EP - 1511
JO - Ugeskrift for Laeger
JF - Ugeskrift for Laeger
IS - 16
M1 - V05220304
ER -