Ungdomskriminalitet i et hybridt digitalt perspektiv: Et kvantitativt studie af danske unges deltagelse i forskellige typer af cyber- og traditionel kriminalitet

Frederikke Anastasia Felding, Kristoffer Magnus Bjerre Aagesen, Jakob Johan Demant

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearch

Abstract

Den digitale udvikling har omformet både hverdagsliv og kriminelle praksisser blandt unge. Trods et øget fokus på nettets kriminalitetsfremmende effekter er vores viden om, hvilke unge der påvirkes, og hvad der karakteriserer dem, stadig begrænset. Med data fra Ungeprofilundersøgelsen 2022-23, indsamlet blandt udskolingselever i syv danske kommuner, undersøger dette studie, hvordan unges deltagelse i kriminalitet udfolder sig i spændet mellem traditionelle og nye digitale muligheder og kriminalitetstyper. Ved brug af metodiske greb som Latent Class Analysis (LCA) og logistisk regressionsanalyse identificeres og karakteriseres fire forskellige typer af kriminel adfærd, der både udfordrer og nuancerer forventningen om, at unge, der deltager i cyberkriminalitet, udgør en særskilt gruppe.

Non-Offending Youth: Størstedelen af de unge, som ikke har deltaget i hverken digitale eller fysiske former for kriminalitet. I værste fald har nogle stjålet fra deres forældre.

Pickpockets and Shoplifters: Den næststørste gruppe af unge, som er meget lidt kriminelle, med en tendens til at have deltaget i traditionelle offline former som butikstyveri eller småskalahærværk.

Tech-Savvy Intruders: En mindre gruppe af de unge, som er kendetegnet ved en høj grad af involvering i digital kriminalitet, særligt systemangreb og hacking. Deres begrænsede deltagelse i offline kriminalitet, bortset fra hærværk, antyder, at deres deltagelse er teknologisk drevet og ikke nødvendigvis personrelateret.

Multi-faceted Offenders: I kontrast til Tech-Savvy Intruders repræsenterer Multi-faceted Offenders et bredere spektrum af kriminel adfærd, både online og offline. Denne type viser høje sandsynligheder for at have begået personrelateret kriminalitet, herunder kreditkortsvindel, onlinesvindel og vold. Sammenlignet med Tech-Savvy Intruders er deres deltagelse derfor mindre specialiseret og mere omfattende.

Resultaterne peger på, at hybrid digital kriminalitet, hvor offline og online former overlapper, især præger de mere afvigende grupper. For eksempel deltager "Tech-Savvy Intruders" i hacking og DDoS-angreb sideløbende med traditionel kriminalitet som hærværk, mens "Multi-faceted Offenders" engagerer sig bredt på tværs af digitale og fysiske forseelser. Studiet udfordrer således tidligere typologier ved at vise, hvordan digitale teknologier ikke kun muliggør nye former for kriminalitet, men også komplicerer grænsen mellem det online og offline i de unges aktuelle adfærdsmønstre. Med fokus på risikofaktorer som køn, ensomhed, online aktiviteter og rusmiddelbrug samt beskyttende faktorer som sportsaktiviteter eller fritidsjob, åbnes spørgsmål om, hvordan kriminalitetsforebyggelse kan tilpasses unges hybride digitale virkeligheder.

Studiet er økonomisk støttet af Det Kriminalpræventive råd og Ulla V. Bondesons stiftelse
Original languageDanish
Publication date2025
Publication statusPublished - 2025
EventSSP Samrådents årsmøde 2025 - Hotel Nyborg Strand, Nyborg, Denmark
Duration: 18 Mar 202519 Mar 2025
https://www.ssp-samraadet.dk/kurser-konferencer/ssp-samraadets-%C3%A5rsmoede-2025/

Conference

ConferenceSSP Samrådents årsmøde 2025
LocationHotel Nyborg Strand
Country/TerritoryDenmark
CityNyborg
Period18/03/202519/03/2025
Internet address

Keywords

  • Faculty of Social Sciences

Cite this